ROVARMÉREG ALLERGIÁRÓL

A lakosság kb. 3-4 %-a allergiás méh/darázsméregre. Csípés esetén a méreg bejut a véráramba, normális esetben a kellemetlen érzést leszámítva nem okoz említésre méltó következményeket.

Azonban aki túlérzékeny a rovarméregre, annál enyhe formában csak viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel, súlyos esetben a bőrtüneteken kívül anafilaxia, azaz súlyos életveszélyes reakció is kialakulhat az allergénnel való találkozást követő 1 órán belül.

Tünetek:

- testszerte viszketés, csalánkiütés
- szemhéj, ajakduzzanat, angioödéma
- légzési és nyelési nehézség, gégeödema
- hőhullám, gyors szívverés, szívritmuszavarok
- gyomorgörcs, hányás, hasmenés
- szédülés, pánikérzés
- vérnyomásesés miatt fellépő ájulás

Általában az első alkalommal még nem alakul ki túlérzékenységi reakció a rovarméregre, de ne felejtsük el, hogy az első gyenge allergiás reakciót egy újabb csípést követően akár életveszélyes roham is követhet.

Ha valakin a csípést követően a fenti tünetetek jelentkeznek, haladéktalanul keressen fel allergológus szakorvost kivizsgálás végett. A kivizsgálás azért nagyon fontos, mert tisztázni kell, hogy valóban allergiáról van-e szó és ha igen, akkor a túlérzékenységet méh- vagy darázsméreg okozza-e.

Anafilaxiás shockot kiváltott rovarméreg-allergia esetén elsőként javasolt megelőző kezelés a specifikus immunterápia. Az allergológus szakorvos ellátja a beteget epinephrin tartalmú autoinjektorral is arra az esetre, ha újból rovarcsípés érné. Ez azért nagyon fontos, mert a rovarméregre túlérzékeny beteg folyamatosan életveszélyben van.

Specifikus immunterápia rovarméreg allergiásoknak

A specifikus immunterápiás kezelés során a tisztított méh- vagy darázsméreg kivonatot juttatják be injekció formájában a beteg szervezetébe. Ezáltal a beteg "hozzászokik" az allergiás reakciót kiváltó rovarméreghez. Jelenleg ez az egyetlen olyan kezelési módszer, amivel a beteg védetté válhat a rovarcsípéssel szemben.
Az injekciós kúrát minimum 3, maximum 5 éven át kell folytatni. A beadott allergén adagját lassan, fokozatosan kell emelni. Az allergiás beteg kezdetben az injekciókat 1-2 hetes időközönként kapja mindaddig, amíg elérik a szervezet számára megfelelő mennyiséget. Utána ezzel az adaggal folytatják a terápiát (fenntartó kezelés) 6-8 hetente ismételt injekcióval. Ezalatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző rovarméreghez, s megtanulja ezt panaszok nélkül elviselni.
A rovarméreg immunterápia hatásfoka nagyon jónak mondható. A darázsméreggel végzett kezelések kb. 90 %-os védettséget hoznak létre. A méhméreggel kb. 80 %-os védettség érhető el kb. 3-5 évi injekciózást követően.

Tanácsok méh/darázsméreg allergiások számára, rovarcsípés esetére

Aki tudja magáról, hogy allergiás valamilyen rovar csípésére, az mindig hordja magánál a számára életmenő injekciót. Ha rovarcsípést szenved, azonnal adja be magának az adrenalin tartalmú injekciót (autoinjektort), ne várjon a súlyos tünetek jelentkezéséig. Fontos, hogy a beteg vagy családtagjai megtanulják az injekció helyes használatát. Orvost minden esetben hívni kell!

További teendők

Próbálja meg eltávolítani a rovar fullánkját körmei közé fogva vagy csipesszel úgy, hogy ne préselje bele vagy nyomja mélyebbre a bőrébe.
Ha esetleg rendelkezésre áll jég vagy szódabikarbónás borogatás, akkor ezt rá lehet tenni a csípés helyére.
Öltözzön fel melegen, vagy takarózzon be és tartózkodjon fizikai igénybevételtől!
Hívjon orvost vagy mentőt! SOHA NE induljon ilyen állapotban egyedül orvoshoz, mert útközben eszméletét vesztheti!