POLLENÉRZÉKENY BETEGEK RÉSZÉRE

Minden évben újra
A pollen (virágpor) vált ki leggyakrabban allergiát. A tünetek úgy jönnek, mint derült égből a villámcsapás. Aki allergiás, ezeket a tüneteket ismeri... túlságosan is jól. A találkozás az első meleg napsugarakkal sokaknál könnyező szemekkel, tüsszögéssel, asztmás rohammal végződik. Kezdődik hát az "allergiaszezon", mely gyakran őszig tart.

Van valami a levegőben
Azok a virágok, melyeket rovarok poroznak be nem jelentenek veszélyt az allergiás egyének számára.
A természet gondoskodott róla, hogy ezek beporzását a rovarok elvégezzék (élénk színek, csalogató illatok). Más növények virágporát - melyek nem rendelkeznek rovarok számára vonzó virágokkal - a szél hordja szét, s végzi beporzásukat.
A szélporozta növények hímivarú virágairól hihetetlenül nagy mennyiségű pollen kerül a levegőbe. Légvétel során ezek a pollenszemecskék bejutnak a légutakba, s rákerülnek a nyálkahártyára. Ha egy köbméter levegőben mindössze 20 szem pollen van, már ez a kis mennyiség is képes allergiás reakciót kiváltani.

Tavaszi ébredés
A szénanáthások számára a tavasz első hírnöke az éger és a mogyoró pollenje. Már a késő téli melegebb napokon előjönnek az első allergiás panaszok, melyeket sokszor megfázásnak tartanak. Ez valójában allergia.

Hasznos tanácsok pollenallergiás betegeknek:

 • Lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjon a szabadban száraz, meleg, szeles napokon. Ilyenkor kerülje a szabadtéri sportolást, kerékpártúrát, sátorozást, kirándulást!
 • Figyelem: A levegő pollentartalma viharok és rövid esőzések után különösen magas. Csak a tartós esőzés hoz megkönnyebbülést.
 • A pollenidőszak alatt lehetőleg tartsa zárva lakása ablakait, ajtóit! Csukott ablaknál aludjon, s csak este 22 és reggel 4 óra között nyissa ki az ablakokat! A levegő pollentartalma általában a déli órákban a legmagasabb, bár ez növényfajtáktól függően változó.
 • Tüsszentési roham vezetés közben életveszélyes lehet! Ezért autózás közben a levegőztető berendezést kapcsolja ki, az ablakokat zárja be! A légszűrőt gyakran tisztítsa vagy cserélje! Pollenszezonban NE utazzon motorkerékpárral!
 • Gyakran mosson hajat!
 • Ruháit ne szárítsa szabadban!
 • Ha egyes ételeket szervezete nem bír, pl. alma, mogyorófélék, zeller, kivi, görögdinnye, fűszerek, lehetséges, hogy ez összefüggésben van pollenallergiájával. Ennek tisztázása különösen fontos a zeller esetében! Feltétlenül beszélje meg orvosával!
 • Ne Ön végezze a fűnyírást!
 • Séta során használja ki a lombos erdők szűrőhatását!
 • Szabadsága tervezésekor vegye figyelembe az aktuális pollen információkat!
 • Előírt gyógyszereit orvosa utasításai szerint, pontosan szedje!

A specifikus immunterápia (hyposzenzibilizálás) megoldást jelenthet az Ön számára.
Ma az immunterápia az egyetlen, a gyakorlatban szélesebb körben alkalmazott módszer, amely alkalmas arra, hogy az allergiás betegség "természetes lefolyását" megváltoztassa, lefékezze.
A természetes lefolyás jelenti az egyre több allergénre kiterjedő érzékenységet, az allergiás náthához csatlakozó asztmát, a tünetek súlyosbodását, a szezonalitás esetleges átváltását folyamatos tünetességre.
A specifikus immunterápia célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz.
Az immunterápia azért jelentős az allergia kezelésében, mert csupán ez képes a tüneteken kívül az allergia okára is hatni.
Kérje orvosa tanácsát!

Beteg információs vonal: SPIROMED Kft. (06-1) 246-43-84

Elérhetőségünk