ROVARMÉREG ALLERGIÁS BETEGEK RÉSZÉRE

A nyár a méhek, darazsak, egyéb fullánkos rovarok szezonja. Bárhol fennáll annak veszélye, hogy valamilyen rovar megcsípjen bennünket. Majdnem mindenkit megszúrt már méh vagy darázs: égő pirosság, duzzanat a következménye, mely nem éppen kellemes, de normális reakció a rovarméreg hatására, s gyorsan elmúlik. Hideg borogatás, jegelés csillapítja a fájdalmat.

Túlérzékenyek vigyázat!

A rovarcsípés normális esetben a kellemetlen érzést leszámítva nem okoz említésre méltó következményeket, egy egészséges felnőtt kb. 200 csípést bír ki. Azonban aki túlérzékeny legyen óvatos, mert egyetlen csípés is veszélyes lehet!
A lakosság kb. 4 %-a allergiás méh/darázsméregre. Allergia esetén a csípést követően percek, de akár másodpercek alatt is erőteljes duzzanat keletkezik a szúrás helyén, s a bőrtünetek az egész testre szétterjedhetnek. Ilyenkor gyakran jelentkezik légzési nehezítettség, az arcon és nyakon duzzadás, bőrvörösödés, mely kiterjedhet az egész testre, rosszullét, szédülés, levertség kíséretében, sőt legsúlyosabb esetben akár másodpercek alatt is bekövetkezhet az életet veszélyeztető keringésösszeomlás.
Annak ellenére, hogy sajnos újra és újra életveszélyes következményekkel járó méh/darázscsípések történnek, sokan félvállról veszik az ilyen allergia veszélyeit.

Csak semmi pánik

A méhek, darazsak általában akkor csípnek, ha fenyegetettnek érzik magukat. Viselkedjen nyugodtan, ne csapkodjon maga körül, mikor egy méh vagy darázs arra repül, s lassan távozzon a helyszínről!

Kerülje a veszélyt

 • Soha ne járjon mezítláb a szabadban (füvön, mezőn, strandon), mert a méhek kedvelik a kis virágokat, egyes darázsfélék pedig gyakran fészkelnek a földben!
 • Óvatosan kertészkedjen! Ruházata takarja testét amennyire csak lehet; védelmet nyújt a kesztyű, a hosszú ujjú blúz vagy ing, a hosszúnadrág. Zárt cipőt hordjon, ne szandált! Még az ember hajába is beleakadhatnak a rovarok, ezért hordjon kalapot kertészkedéshez vagy strandoláshoz!

Rovarcsalogató

 • Gyümölcsöt vagy virágot csak nagyon óvatosan szedjen! Jobb, ha nem megy virágok vagy érett gyümölcsök közelébe!
 • Tartózkodjon parfüm, hajlakk, erős illatú krémek, szappanok, arcszesz és egyéb kozmetikumok használatától, mert ezek vonzzák a rovarokat!
 • Ne hordjon bő ruhákat, mert észrevétlenül alámehetnek a rovarok, s ijedtükben csípnek! Ugyancsak kerülje a fekete és élénk színű ruhák viselését, jobb a fehér, zöld vagy világosbarna szín!
 • A szabadban való étkezés szintén óvatosságot igényel. Lehetőleg ilyenkor édességeket, sört, gyümölcslevet, limonádét ne fogyasszon! Az italokat mindig le kell zárni, vagy takarni!
 • Szabadtéri sportolás, játék közben is vigyázni kell, mert az izzadtságszag is vonzza ezeket a rovarokat!
 • A hulladékgyűjtők tetejét mindig jól zárja le, s inkább kerülje ezeket!
 • Ne menjen állatetetőhelyek közelébe!

Tartsa távol magát méhektől, darazsaktól

 • Ne bolygasson korhadt ágakat, fadarabokat, mert a darazsak gyakorta fészkelnek ilyen helyeken!
 • Hálószobája ablakait napközben tartsa zárva vagy tegyen ablakaira szúnyoghálót. A redőny, zsalugáter is távol tartja ezeket a rovarokat.
 • Motorozáshoz kötelező bukósisakot és kesztyűt viselni!
 • Autózás közben az ablakokat tartsa zárva! Ha valamilyen módon mégis bejutott a rovar, álljon félre és óvatosan terelje ki az autóból.
 • A füst vagy rovarriasztó szerek nem nyújtanak biztos védelmet.
 • Nyáridőben mindig tartsa magánál az orvosa által veszélyhelyzet esetére felírt gyógyszereit!
 • Feltétlenül tudassa családtagjaival, barátaival, munkatársaival, hogy Ön méh/darázsméregre allergiás, s hogy veszélyhelyzetben mi a teendő!

Mit tegyünk, ha minden óvatosság hiábavaló volt?

 • Távolítsa el a fullánkot amilyen gyorsan csak lehet, de NE úgy, hogy ujjával összenyomja, mert így a méregzsákból a maradék mérget a sebbe préseli, hanem vagy a körmével, vagy egy csipesszel húzza ki!
 • A csípés helyére tegyen jeget!
 • A következő tünetek jelentkezése igényel azonnali beavatkozást: égető, viszkető érzés a tenyereken, talpakon és nyelven, légzési nehezítettség, gyengeség- és forróságérzés.
 • Azonnal használja sürgősségi gyógyszereit az orvosi utasítás szerint!
 • Hívjon orvost vagy mentőt. SOHA NE induljon ilyen állapotban egyedül orvoshoz, mert útközben eszméletét vesztheti!
 • Többszörös csípés vagy szájüregen belüli csípés esetén még az is forduljon orvoshoz, aki nem rovarméreg allergiás.

Testszerte tünetekkel járó méh-/darázsméreg allergia előírt kezelési módja a specifikus immunterápia (hyposzenzibilizáció), melyet alapos kivizsgálás után kórházi háttérrel rendelkező, allergológiában jártas tüdő-, gyerek-, fül-orr-gége-, bőr- vagy belgyógyász szakorvos végezhet.

A specifikus immunterápiás kezelés során a tisztított méh- vagy darázsméreg kivonatot juttatják be injekció formájában a beteg szervezetébe. Ezáltal a beteg "hozzászokik" az allergiás reakciót kiváltó rovarméreghez. Jelenleg ez az egyetlen olyan kezelési módszer, amivel a beteg védetté válhat a rovarcsípéssel szemben.
Az injekciós kúrát minimum 3, maximum 5 éven át kell folytatni. A beadott allergén adagját lassan, fokozatosan kell emelni. Az allergiás beteg kezdetben az injekciókat 1-2 hetes időközönként kapja mindaddig, amíg elérik a szervezet számára megfelelő mennyiséget. Utána ezzel az adaggal folytatják a terápiát (fenntartó kezelés)
6-8 hetente ismételt injekcióval. Ezalatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző rovarméreghez, s megtanulja ezt panaszok nélkül elviselni.
A rovarméreg immunterápia hatásfoka nagyon jónak mondható. A darázsméreggel végzett kezelések kb. 90 %-os védettséget hoznak létre. A méhméreggel kb. 80 %-os védettség érhető el kb. 3-5 évi injekciózást követően.
FELTÉTLENÜL FORDULJON SZAKORVOSHOZ!

Beteg információs vonal: SPIROMED Kft. (06-1) 246-43-84

Elérhetőségünk