ÁLLATSZŐR ALLERGIÁS BETEGEK RÉSZÉRE

Bűnbak
Sajnos a lakásban való állattartás gyakoriságának növekedésével ugrásszerűen szaporodik az állatszőr allergiás betegek száma. A túlérzékenységet nem csak az állatszőr okozza, hanem a környezetbe kerülő lehámlott állati bőrfoszlányok, ezenkívül pl. macskáknál a tisztálkodáskor szőrre kerülő nyál is. A szőr és a hám kiszárad, elporlik, s az allergének finom por alakjában belekerülnek a belélegzett levegőbe, ami súlyos allergiás panaszokat okoz.

Bármennyire is nehezünkre esik
Ha megállapították valakiről, hogy állatszőrre és hámra (állatepithelre) túlérzékeny, a háziállatot mindenképpen el kell távolítani a lakásból! Biztosan talál egy új gazdát kedvence részére, akinek nincs allergiája.

Nincs kontaktus, nincs panasz
Kerüljön mindenféle kontaktust az állatokkal - ez kétségkívül a legjobb megoldás! Ha valaki a továbbiakban is kontaktusban marad az állattal, betegsége nagymértékben súlyosbodhat - akár asztma is kialakulhat.
  • Ha a családban már van egy allergiás személy, pl. szénanáthás vagy ekcémás, semmi esetre se vegyenek háziállatot!
  • Ha gyermeke allergiás, figyeljen oda, hogy a gyermek titokban ne látogassa a szomszéd háziállatait!
  • Ne vegyen olyan játékokat, melyek valódi szőrből készültek!
  • Ne látogassanak cirkuszt, állatkertet, tanyát, állatkereskedést, istállót!
  • Aki lószőrre allergiás az a lovaglás helyett válasszon valami "egészségesebb" sportot!
  • Még az indirekt kontaktus is (pl. állatszőr allergén a ruhán) elegendő súlyos panaszok kiváltásához!
  • Távolítsa el lakásából az állatszőrből készült tárgyakat, mint pl. szőnyeg, bunda, fali dísz!
  • Ha matraca lószőrből készült, cserélje ki szivacsra!
  • Tollallergia esetén a bútorhuzat, takaró legyen műszálas, szintetikus anyagból!
  • Ha az állattal való kontaktus nem kerülhető el (pl. látogatás olyan helyen, ahol állatot tartanak), akkor vegye be az orvosa által előírt gyógyszereket!

Az olyan esetekben, amikor az állatokkal a kontaktust nem lehet elkerülni, szóba jöhet a specifikus immunterápia (foglalkozás, emocionális ok, stb.)

Ma az immunterápia az egyetlen, a gyakorlatban szélesebb körben alkalmazott módszer, amely alkalmas arra, hogy az allergiás betegség "természetes lefolyását" megváltoztassa, lefékezze.
A természetes lefolyás jelenti az egyre több allergénre kiterjedő érzékenységet, az allergiás náthához csatlakozó asztmát, a tünetek súlyosbodását.
A specifikus immunterápia célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz.
Az immunterápia azért jelentős az allergia kezelésében, mert csupán ez képes a tüneteken kívül az allergia okára is hatni.
Kérje orvosa tanácsát!

Beteg információs vonal: SPIROMED Kft. (06-1) 246-43-84

Elérhetőségünk