A xilites sóoldatos orröblítésről szakmai szemmel

Orröblítés szakmai szemmel

Bár ősrégi gyógymód, mára már széleskörű klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy az ún. „élettani”, azaz fiziológiás koncentrációjú sóoldattal végzett rendszeres orröblítés a káros anyagok eltávolításán túl, a sejtek védekező működésének helyreállítását is segíti, azaz gyulladáscsökkentő hatású.

A legfrissebb európai szakmai ajánlás – az EPOS 2020 – a bizonyítékokon alapuló orvoslás módszerei közé sorolja, és a legmagasabb evidenciával (teljes bizonyosággal) javasolja mind a heveny, mind az idült orrmelléküreg-gyulladás kezelésében a sóoldatos orröblítést. Ilyen evidenciát csak szigorúan dokumentált és kivitelezett, nagy beteglétszámú csoporton végzett klinikai vizsgálatok nyomán nyerhet el egy kezelési módszer, tehát messze nem hókuszpókuszról vagy kuruzslásról van szó.

Az orr védekező mechanizmusa

Az orr- és melléküregeket bélelő felszín mikroszkopikus struktúrájának és élettanának megismerése óta tudjuk a magyarázatát annak, hogy milyen módon bír gyógyító erővel a sóoldatos orröblítés bizonyos betegségekben. Az egészséges nyálkahártya felszínét kinagyítva úgy kell elképzelnünk, mint a szélben hullámzó kukoricatáblát. A valóságban igen apró csillószőrök milliói csapkodnak ugyanazon irányba, az orrnyílástól a garat felé, így továbbítva a felületen mozgó nedves nyákréteget. Ebben, a védekező molekulákkal és sejtekkel dúsított nyákrétegben esnek csapdába és távolítódnak el az orrból például az allergiát okozó anyagok (allergének), szennyeződések, kórokozók, így védi az orrnyálkahártya a szervezetet a belélegzett idegen anyagoktól. Ez a védekező, „takarító” mechanizmus meglehetősen sérülékeny: a csillószőrök mozgásának megváltozása orrtünetek kialakulásához vezet.

Az allergiás nátha

Allergiás nátha esetén például az allergének első tömeges támadásakor felgyorsul a csillószőrös mozgás és a nyákképződés, erős, vizes orrfolyás kínozza a beteget. Tartósan fennálló irritáció során a csillószőrök mozgása kifárad, lelassul. Ilyenkor már az orrdugulás dominál, az orrváladék a pangás következtében sűrűsödik, valamint feltorlódnak a gyulladás fenntartásáért felelős kémiai anyagok is. Romlik tehát a védekező mechanizmus hatásfoka, a pangó váladékban elszaporodó kórokozók arcüreggyulladást okozhatnak. Az utóbbi években az is igazolást nyert, hogy a szmogos, szennyezett városi levegő sokszorosan felerősíti a pollenek káros hatását.

Az orröblítés módszere

 

A különböző klinikai vizsgálatok során az is kiderült, hogy az orröblítés módszerének bizonyos változtatásával még hatékonyabbá tehető ez a fajta gyógyeljárás. A módszer egyik ilyen továbbfejlesztése, amikor az átáramoltatott sóoldat nyomásának változtatásával elérhetjük, hogy a folyadék a melléküregekbe is bejuthasson. Ezt az alaposabb öblítést a rugalmas, összenyomható falú műanyag öblítőpalack használata teszi lehetővé.

A sóoldatot tartalmazó palack összenyomásával, egy alkalommal legalább 2,5 dl sóoldatot kell átáramoltatni az orrüregen, és részben a melléküregeken.

A xilit hatékonysága

A másik ötlet, amivel hatékonyabbá válik a sóoldatos orröblítés, az a sóoldat keverése különféle anyagokkal, amelyek felerősítik a keverék gyulladáscsökkentő erejét. Az egyik ilyen anyag a xilit, vagy más néven nyírfacukor, amely egy természetes, növényi édesítőszer. A xilit az utóbbi évtizedben élénk figyelem tárgya lett, hiszen élelmiszeripari hasznosítása mellett fény derült antibakteriális hatására is, melyet a szájüregben és a légutak nyálkahártyáján képes kifejteni. Ez utóbbi kedvező élettani hatását is igazolták már klinikai tesztek. Mind egészséges önkéntesek, mind fertőzésben megbetegedett páciensek orr-, és melléküreg nyálkahártyáját vizsgálva, a xilit az első vonalban segíti a szervezet saját, kórokozók elleni immunvédekezését.

A xilittel kombinált sóoldatos orröblítő készülék már Magyarországon is bárki számára elérhető, mind felnőttek, mind gyermekek számára kb. 4 éves kortól ez az egyik leghatékonyabb, házilag bevethető sóterápia.

A SinuSalt® xilit tartalmú orrmosót megrendelheti webshopunkban!

 

A cikk szerzője:

Dr. Juhász Zsuzsanna,

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakorvos

www.jumed.hu facebook.com/JuMed.Egeszsegcentrum/

„Szakmai érdeklődésem középpontjában az egész ember áll, lelki és testi tüneteivel együtt, és külön izgalmas kihívás számomra azon páciensek kezelése, akik allergiában, illetve krónikus melléküreg gyulladásban szenvednek.”