Mi az allergia

Az allergiáról

Ha Ön allergiás, akkor bizonyára ismerős az az érzés, amikor elviselhetetlenül folyik vagy bedugul az orra, bevörösödik a szeme, vagy éppen őrületesen viszket a bőre.

Bármi is legyen a tünete, az allergia annak a jele, hogy immunrendszere paranoiássá vált, és veszélyes betolakodónak tekint valamilyen anyagot (pl.: pollent), ami egészséges emberek szervezetében nem vált ki reakciót.

Az allergiás betegek sok tekintetben egyediek, mivel különbözik a betegség kialakulásához vezető út. A különbséget okozhatja az eltérő genetikai hajlam és az hogy milyen környezeti tényezők váltják ki az allergiát.

Az allergia kialakulásának okairól itt tud bővebben olvasni.

Ezen kívül más lehet az allergiát kiváltó allergének fajtája (pollen, étel, szőr) és az allergénekkel szembeni tolerancia, ami azt jelenti, hogy mennyi allergént tud a szervezet elviselni anélkül, hogy kialakuljanak az allergiás tünetek.

Mi is az allergia?

Képzelje el, hogy immunrendszere nem más, mint szervezete biztonsági őre, akinek az a feladata, hogy megvédje Önt a külső betolakodókkal szemben (pl.: mikroorganizmusok, mint vírusok, baktériumok stb.) és megtanítsa szervezetét az ártalmatlan saját testi és környezeti anyagokat elviselni, tolerálni.

Az allergiás ember biztonsági őre olyan anyagokat tart gyanúsnak, amik egyébként ártalmatlanok és azt hiszi, hogy ezeket el kell pusztítania. Ennek megfelelően utasítja katonáit – az immunrendszer alkotóelemeit – hogy gyulladásos reakciót idézzenek elő, ez ugyanis az immunrendszer egyik fegyvere a külső betolakodókkal szemben. Ez a gyulladásos reakció okozza az allergiára jellemző kellemetlen tüneteket.

Allergiás reakció szereplői és típusai

 

 

Az allergia tehát nem más, mint a szervezet gyulladást okozó, túlzott védekező reakciója  olyan anyagokra, ami egészséges embereknél nem vált ki reakciót.

Az allergiás menetelés

A gyermekkorra jellemző, hogy az allergia célszervei változhatnak az idő előrehaladtával. Gyakran pici korban az allergia, egy étel által kiváltott bőrtünettel, atópiás dermatitis-szel indul, mely lassan eltűnik és az allergia a tüdőn mutat tüneteket, pl. kisiskolás korban leggyakrabban asztmás légúti betegség jelenik meg majd ezt kinőve serdülőkorra szénanáthává enyhül az allergiás betegség. Az allergiás menetelés nem mindenkire jellemző.

A súlyos szénanátha és asztma kialakulása megelőzése érdekében allergiás tünetek észlelése esetében érdemes szakorvoshoz fordulni.

 

A kezeletlen allergiás betegség súlyosbodhat. Például a kezeletlen, súlyos szénanátha akár asztma kialakulásához is vezethet. Ezt hívjuk a betegség progressziójának (súlyosbodásának).

Allergiás? Ön nincs egyedül!

Habár a múlt század elején az allergia ritka betegségnek számított, napjainkban a fejlett országok egyik leggyakoribb krónikus betegségeként tartják számon.

Az Európai Allergológiai és Immunológiai Társaság (EAACI) becslése szerint mintegy 150 millió európai állampolgár szenved az allergia valamilyen formájában. Az előrejelzések alapján  Európában 2025-re minden második ember allergiás lesz.

De mit tud tenni az allergia ellen?

Ne szenvedjen tovább az allergia tüneteitől. Létezik olyan terápia, ami hosszú távú megoldást kínál, úgy hogy nem az allergia tüneteit, hanem a betegség okát szünteti meg. Ez hívják allergén immunterápiának, amiről itt olvashat bővebben.

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.


Forrás:
https://www.eaaci.org/documents/EAACI_Advocacy_Manifesto.pdf
https://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/103/allergia-egyre-tobb-beteg-van
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23020042
Icons made by Freepik from www.flaticon.com