Allergének

Mik az allergének?

Az allergének olyan fehérjék, amelyek allergiás reakciót váltanak ki.

Az allergéneknek többféle csoportosítása létezik.

Attól függően, hogy hogyan kerülnek be a szervezetbe 5 csoportját különböztetjük meg:

  • légúti (vagyis belélegzés útján, pl. pollen, atkák, állati szőrök, penészgombák),
  • étel (vagyis étkezés útján, pl. földimogyoró),
  • rovarméreg (pl. méh- vagy darázscsípés)
  • kontaktallergének (kozmetikumok, vegyi anyagok, fémek)
  • gyógyszer (pl. penicillin)

Leggyakoribb allergénforrások

Leggyakoribb allergénforrások: pollen, poratka, rovarcsípés, kontaktallergének, gyógyszerek, ételek, penészgomba, háziállatok

Minden allergiás betegnél egyedi, hogy az allergiás tünetek megjelenéséhez mennyi és milyen allergén szükséges. Amíg a tünetek nem jelennek meg, de szervezetében már kimutatható az allergia akkor szenzitizációról vagyis érzékenységről beszélünk, a tünetek megjelenésekor pedig allergiáról.

Lehetséges például, hogy valaki csak a parlagfűre allergiás, míg más csak a poratkára, de az is elképzelhető, hogy valaki a poratkára és a parlagfűre is allergiás. Ezt hívják poliallergiának.

Érdekesség, hogy még azoknál a betegeknél, akik ugyanarra érzékenyek, különbözik az, hogy mennyi allergént képesek tolerálni és mikor alakul ki náluk allergia

Lehet, hogy valaki, aki parlagfű-allergiás, képes végigsétálni egy parlagfű mezőn és csak tüsszögni kezd, míg más életet veszélyeztető asztmás rohamot kap.

Ezért nagyon fontos, hogy ha Ön allergiás, akkor ne más betegek tanácsaira, hanem saját szervezetére hallgasson, és kövesse a szakorvosa által javasolt, Önnek legmegfelelőbb tanácsokat és terápiát.

Az allergének egy másik fajta csoportosítása a szezonális és egész évben fennálló allergia.

A szezonális allergiáról itt olvashat bővebben, az egész évben fennálló allergiáról pedig itt.

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.


Icons made by Freepik from www.flaticon.com