Gyerekek és az allergia

Minden szülő vágyik arra, hogy gyereke egészséges legyen és ha lehet, az allergiát is elkerülje.

Mitől függ, hogy allergiás lesz a gyerekem?

Mind gyerekekre mind felnőttekre igaz, hogy az allergia egy komplex, úgynevezett mulifaktoriális betegség, melyben genetikai és környezeti tényezők és azok kölcsönhatásai váltják ki a tüneteket.

A gének szerepe

Nincsen egy konkrét allergia gén, de a DNS-en több olyan eltérést, variációt figyeltek, meg, melyek az allergiás betegségben szenvedőkön gyakrabban fordultak elő.

Azt is megfigyelték, hogy allergiás szülők gyerekei jóval nagyobb arányban lesznek allergiásak, mint a nem allergiás szülők gyerekei. A környezeti tényezőknek is hatásuk lehet a gének mikrokörnyezetére, gének aktiválására, lecsendesítésére is.

A környezet szerepe

Környezeti tényező például a szervezetet érő hirtelen nagyobb pollenkoncentráció, vagy házipor, állati szőr, penész terhelés. A szabadba vágyó és ott futkározó sportoló gyerekek még több pollent lélegzenek be. A szél, a párás levegő és légszennyező anyagok, füst, kipufogó gázok fokozhatják a pollenterhelést és annak agresszivitását. A dohányfüst, melyet a gyerekek passzívan belélegzenek az allergia és asztma hajlamot növeli. Az étrend, társbetegségek, gyógyszerek, életmód, pl. gyerekkori elhízás tágabb értelemben vett környezeti hatás.

Az allergia kialakulásának okairól bővebben itt olvashat.

Hogy mik azok az allergének arról  itt olvashat.

Atópiás vagy allergiás menetelés

Az allergia súlyosbodásának elkerülése érdekében ÁLLÍTSA MEG!

Az allergiára való hajlamot atópiának hívjuk. Gyerekeknél sokszor az allergia időről időre, szervről, szervre vándorol. Piciknél gyakran ételallergián alapuló bőrtünetek dominálnak, mely később gyógyul, azonban kisiskolás korra megjelenthet a betegség a tüdőben asztma formájában, majd azt is kinövik, és serdülőknél az orr és szem tünetekkel járó szénanátha lesz a jellemzőbb allergiás kórkép. Ezt hívjuk allergiás vagy atópiás menetelésnek. Nem minden gyereknél ez a sorrend és nem mindenkinél alakul ki.

Hogy gyereke ne legyen részese az atópiás menetelésnek minél korábban forduljon allergológus szakorvoshoz, aki elvégzi a szükséges allergiavizsgálatokat és ellátja Önt megfelelő tanácsokkal.

 

Mint szülő mit tudok tenni, hogy a gyerekem ne legyen allergiás vagy ne súlyosbodjon az allergiája?

Fontos tudnivalók a csecsemők táplálásával kapcsolatban

Annak érdekében, hogy az újszülött később ne váljon allergiássá nem szükséges a várandósság vagy a szoptatás alatt az anyának indokolatlanul diétáznia. A dohányzást azonban szigorúan kerülni kell. A csecsemő táplálásánál alapvető a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás, majd a szoptatás fenntartása mellett 6 hónapos kortól (anyatej hiányában 4 hónapos kortól) el kell kezdeni a hozzátáplálást zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, joghurt, hús, tej, tojás, szója, olajos magok, hal korai megismertetésével. Így az ételekre egy egészséges tolerancia épül ki és kisebb eséllyel lesznek táplálékallergiásak később a gyerekek.  A mesterséges táplálásra szoruló gyerekek esetében olyan tápszerek használatára kell törekedni, melyek az anyatejhez leginkább hasonlóak. Fontos a csecsemő gondos bőrápolása. Sérült, atópiás, ekcémás bőrön keresztül olyan élelmiszerekre jöhet létre szenzibilizáció (érzékenyítődés), melyet a babának szájon át kellett volna megtanulnia tolerálni.

 

Ha már kialakult az allergiás érzékenység

Ha kialakult a szenzibilizáció, az még tünetet önmagában nem okoz, de az allergia diagnosztikában használt Prick bőrteszt és vérben a specifikus IgE lelet az adott allergénre már pozitív. Ezért az indokolatlan allergiaszűrés pozitív eredmény esetében sem jelent allergiát önmagában. Magas rizikójú pl. súlyos ekcémás csecsemő esetében azonban molekuláris allergiavizsgálattal tájékozódik tovább a kezelőorvos, hogy elvégezhető-e az ételallergia-vizsgálat arany standardja, az ételterhelés és milyen fokú diétára lesz szüksége a gyereknek.

Ha már allergiás a gyerekem

Allergia betegségről akkor beszélünk, ha az allergiás tünetek kialakultak és az allergiavizsgálati eredmények pozitívak lettek.

Az allergiavizsgálatokról itt olvashat.

Ha már van allergiás tünet, amelyek:

  • szénanátha esetén tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, piros szem
  • asztma esetén zihálás, nehézlégzés, fulladás
  • csalánkiütés-ödéma betegség esetén viszkető csalángöbök, feldagadt bőr
  • táplálékallergia esetén a fentieken kívül hasi, emésztési, székletzavarok
  • súlyos, életveszélyes (anafilaxia) esetén a fenteken kívül keringés összeomlás, eszméletvesztés, életveszély

igyekezzünk a kiváltó tényezőt (allergént) kiiktatni a gyerek környezetéből. (Például: házipor, állati szőr, pollen, allergiás tünetet okozó étel, gyógyszer, rovar). Annak meghatározása, hogy a gyereknél melyik allergén váltja ki a tüneteket, allergológus szakorvos feladata.

 

 

Az allergiát kezeljük és gyógyítjuk

Mit értünk az allergia kezelése alatt?

A gyógyszeres kezelésre akkor van szükség, ha az allergén távoltartása nem szünteti meg a panaszt vagy nem lehetséges (pollen). A tüneti szerek (pl. antihisztamin szirup, csepp, tabletta, antiallergiás orrsprayk és szemcseppek) csak addig hatnak, amíg használják őket. Kezelésnek számít az allergiás tünetet okozó ételre tartott diéta is. Gyerekeknél a leggyakoribb tehéntej-allergia nagy eséllyel kinőhető, de egy hosszú diéta után az esetleges súlyos mellékhatások miatt a visszaadás allergológiai vagy gasztroenterológiai intézeti feladat.

Mi az allergia gyógyítása?

Az allergia gyógyítása az úgynevezett oki terápia, az allergén immunterápia (AIT), mellyel légúti allergiák esetében óriási tapasztalat áll már rendelkezésünkre. Az allergén kontrollált, fokozatos, gyógyszeres bevitelével a gyerek toleranciája váltható ki az adott anyagra.

 

Tünetei, életminősége és tüneti gyógyszerigénye csökken, szerencsés esetben hosszú évekre tünetmentessé válik vagy kigyógyul az allergiájából.

 

Az immunterápiát gyerekek esetében már 5 éves kortól indíthatja kellő kritériumok esetén az allergológus szakorvos.

Az allergén immunterápiáról itt többet is megtudhat.

Táplálék allergiák allergén immunterápiája is hamarosan elérhető lesz.

 

Sose kezdje el gyerekét a saját allergiás tapasztalatai alapján az Önnél bevált gyógyszerrel kezelni! A gyerek nem kicsi felnőtt, betegségének lefolyása, a gyógyszerek dózisa eltérő lehet. Forduljon allergológus szakorvoshoz!

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.


Forrás:
Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálása. Egészségügyi szakmai irányelv. Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság Egészségügyi Szakmai Kollégium. 2019. november. Érvényesség: 2020.09.15.
Icons made by Freepik from www.flaticon.com