Szénanátha

Mi az a szénanátha?

A szénanátha elnevezése onnan ered, hogy a betegséget korábban nyáron, az aratást végző embereken figyelték meg, akik megfázáshoz hasonló tüneteket produkáltak. Allergiás náthának is nevezik. A szénanátha általában iskolás vagy fiatalkorban kezdődik és súlyos szövődményekkel is járhat. Azonban már óvodások között is egyre több szénanáthás van.

A szénanátha nem megfázás, hanem a légúti allergia egyik formája, ami az év bizonyos időszakában – tavasszal, nyáron vagy ősszel – vagy akár egész évben is fennáll.

A szénanátha orvosi néven allergiás rhinitis, az orr és az orrmelléküregek nyálkahártyájának olyan gyulladása, amelyet valamilyen allergiás reakció vált ki.

A szénanátha tünetei

Ha Ön a következő tüneteket tapasztalja…

  • Orrfolyás
  • Orrdugulás
  • Tüsszögés
  • Orrviszketés

 

…és a tünetek legalább egyike hetente több napon keresztül vagy naponta többször fennáll valószínű, hogy szénanáthában szenved. Fontos, hogy maga az allergiás nátha nem jár lázzal, szimmetrikus orr- és szemtünetet okoz, az orrváladék vízszerű és átlátszó.

Az orrmelléküregek beduzzadhatnak, ami fejfájáshoz és egyes esetekben orrmelléküreg-gyulladáshoz (sinusitis) vezethet. Ilyenkor az orrváladék sűrű, sárgás, zöldes is lehet és láz hőemelkedés, rossz közérzet, köhögés is társulhat hozzá.  Ebben az esetben fül-orr-gégészeti vizsgálat ajánlott.

A szénanátha más szervekben is tüneteket okozhat.

Viszkető érzést tapasztalhat a szájüregben, illetve viszkethet a szeme, füle. A viszkető érzés fokozatosan erősödik és szakaszosan jelentkezik.

A szem tüneteire jellemző a szemviszketés és szemkönnyezés (esetekben bőséges). A szem bepirosodhat, a szemhéjak beduzzadhatnak. Az allergén okozta kötőhártya-gyulladást szaknyelven allergiás conjunctivitis-nek nevezik. Amennyiben a könnyezés féloldali, vagy csipás a szem, valószínűleg felülfertőződésről van szó, szemészeti vizsgálat szükséges.

Az egyéb tünetekhez hozzátartozik a köhögés, a rossz, ingerlékeny közérzet és az alvásproblémák.

Az orr-garat nyálkahártya folyamatos filmként folytatódik az alsó légutak, a tüdő nyálkahártyájába. E közös légúti felület miatt sokszor, akár az esetek 30 %-ában is előfordul, hogy az erős szénanáthás tünetekkel rendelkező betegnek a hörgői is allergiás tüneteket mutatnak. Ennek jelei a köhögés, nehézlégzés, kilégzéskor észlelt sípoló légzés vagy fizikai terhelés alatti vagy utáni zihálás, légszomj érzés, köhögés. Ilyenkor haladéktalanul keresse fel allergológusát vagy tüdőgyógyászát, akik légzésfunkciós vizsgálattal ki tudják mutatni az asztma fennállását és arra célzott kezelést tudnak indítani. Sokszor erre csak szezonálisan van szükség, az adott pollenszezonban.

A tünetek súlyossága a beteg allergiás reakciókészségén kívül az allergén mennyiségétől is függ. Például, ha több pollen van a levegőben, amire allergiás, akkor a tünetek súlyosbodhatnak.

A kellemetlen allergiás tünetek azonban nem olyanok, amivel meg kell tanulnia együtt élni. Szerencsére van megoldás. Keressen fel egy szakképzett allergológust, aki pontosan meg tudja határozni, mire allergiás, és segíthet Önnek, hogy végre megkönnyebbülhessen!

A szénanáthát kiváltó okok

A szénanáthát főleg olyan allergének okozzák, amelyek belégzés útján kerülnek az orrnyálkahártya felszínére. Ez váltja ki az allergiás reakciókat.

Pollenek

A legismertebbek a fák, füvek és gyomnövények virágpora. A pollenek által kiváltott allergiát szezonális allergiának hívják, amiről itt olvashat.

Házi poratka

A háziporatka a lakáson belül előforduló leggyakoribb allergén. Az atkára érzékenyek panaszai általában ősztől tavaszig, a fűtési szezonban jelentkeznek legintenzívebben, de egész évben képesek panaszt okozni.

Állati szőrök

A lakásokban élő állatok (kutya, macska, hörcsög, papagáj) szőre, tolla és különböző testváladékai számos allergént tartalmaznak.

Gombák

Főleg a penészgombák okoznak légúti allergiás tüneteket. A penészgombák előfordulhatnak kültéren és beltéren egyaránt. Érdekesség, hogy attól függően, hogy a penészgombák lakáson belül vagy a természetben találhatóak, vagy szezonális vagy egész évben fennálló allergiát okozhat.

A háziporatka és az állati szőrök által kiváltott allergiát egész évben fennálló (perenniális) allergiának is nevezik, amelyről itt olvashat bővebben.

A szénanátha tüneteit kiváltó allergének azonosítása

A diagnózist allergiavizsgálatok alapján, prick teszttel, illetve vérvizsgálattal tudják felállítani. A vizsgálatnak fontos része, hogy elmondja kezelőorvosának, mik az Ön panaszai, illetve, hogy ezek a panaszok, mikor jelentkeznek és meddig tartanak.

A szénanátha kezelése

Az itt felsorolt kezelési lehetőségek a teljesség igénye nélkül vannak megemlítve és csupán tájékoztató jellegűek. Ahhoz, hogy megtalálja az Önnek legmegfelelőbb kezelési módszert, keresse fel allergológus szakorvosát!

Allergének kerülése

Kerülje azt, amire Ön allergológus által igazoltan allergiás!

  • Vannak olyan allergének, amelyek kiiktathatók a környezetéből (háziállatok)
  • Vannak olyan allergének, amelyek koncentrációja a levegőben lényegesen csökkenthető (házi por)
  • Vannak olyan allergének, amelyek ellen a védekezés lehetősége csekély (pollenek)
  • Ha nem tudja elkerülni az allergének bejutását, akkor használjon orröblítőt az allergének eltávolítására.
  • Az orrmosás egy hatásos gyógyszermentes módja, hogy eltávolítsa az orrjáratokba került polleneket, vagy más légúti allergéneket.

A SinuSalt® orrmosó készülékről és az orrmosás előnyeiről bővebben itt olvashat.

 

 

A szénanátha gyógyszeres kezelése

A gyógyszereket csak a szakorvos javaslatára és rendszeres ellenőrzés mellett a megfelelő módon és adagban a meghatározott ideig szabad használni. A gyógyszeres kezelés lehet tüneti vagy oki terápia.

A tüneti gyógyszerek, mint az orrspray, antihisztamin tabletta vagy szirup, szemcsepp kizárólag a betegség tüneteit enyhítik, és csak rövid ideig hatnak.

Az oki terápia megváltoztatja a betegség lefolyását, így a tüneti szerekkel szemben, hosszútávon csökkenti az allergiás tüneteket. Az allergén immunterápia az egyetlen allergiás betegségekben használt oki terápia, ami a szénanátha esetében kifejezetten javasolt.

 

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.


Forrás:

Bittera I., Kadocsa E. (2003), Szénanáthás a gyermekem, SpringMed Kiadó, Budapest
https://www.allergiakozpont.hu/szenanatha
https://www.msdmanuals.com/home/immune-disorders/allergic-reactions-and-other-hypersensitivity-disorders/seasonal-allergies
https://www.allegra.hu/az-allergia-es-tipusai/szenanatha/a-szenanatha-megismerese
https://www.jumed.hu/szakteruletek/allergologia/szenanatha.html
https://www.allergiakozpont.hu/media_anyagok/200906/GeographicsHu_Allergias_meneteles.pdf
Icons made by Freepik from www.flaticon.com