Allergiavizsgálatról

Allergiavizsgálatról allergiásoknak

Az allergiavizsgálat során a szakorvos megállapítja, hogy mik azok az anyagok (allergének), amelyek az Ön allergiás tüneteit okozzák. Az allergiavizsgálatot akkor is érdemes elvégezni, ha Ön már gyanítja, hogy mire allergiás, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy az allergiát kiváltó allergén nem mindig egyértelmű. Előfordulhat, az is, hogy a tüneteit nem az allergia okozza.

Szeretné megtudni, hogy mire allergiás és hogy mi fog történni az allergiavizsgálat során? Akkor lássuk!

Az allergiavizsgálat előtt orvosa kérdéseket fog feltenni életmódjával, ismert betegségeivel, gyógyszerivel és tüneteivel kapcsolatban. A családban előforduló allergiás betegségekre és lakóhelye környezetére is rákérdez. Ezt hívják kórelőzménynek. Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a vizsgálati eredményeket, ezért nagyon fontos, hogy részletesen tájékoztassa orvosát, hogy milyen gyógyszereket és milyen táplálékkiegészítőket szed. Ezek elsősorban a recept nélkül is kiváltható allergia gyógyszerek, a receptköteles antihisztaminok, bizonyos antidepresszánsok, szteroidok, gyomorsavlekötők és asztmagyógyszerek. Bizonyos bőrbetegségek esetén nem lehet bőrtesztet végezni. 3 éves kor alatt a bőrteszt kivitelezése nehézkes és értékelése bizonytalan lehet. Ha az allergiavizsgálat elvégzésének adottak a feltételei, akkor kerülhet sor az allergiavizsgálat valamelyikére.

Az allergiavizsgálatoknak 3 fő kategóriája létezik:

  • Bőrteszt: összefoglaló neve azoknak a teszteknek, ahol az allergént a bőr felületére viszik fel és valamilyen módszerrel bejuttatják a bőr különböző rétegeibe.

 

A bőrteszteknek alábbi fajtái vannak:

  • Vérvizsgálat: az a módszer, ahol vért vesznek és a vérmintából állapítják meg az allergiát. Az allergén ellen termelt IgE típusú ellenanyag szintjét mérik. Ezt a vizsgálatot nem befolyásolja bőrbetegség, vagy allergia ellenes gyógyszer szedése.

 

  • Provokációs teszt: légúti allergénekkel, étellel vagy gyógyszerrel történő vizsgálat

Azt, hogy Önnek melyik tesztre van szüksége, azt az allergológus szakorvosa tudja kiválasztani. Ez attól is függ, hogy milyen allergénekre van gyanú.

Pozitív allergiateszt-eredmény esetén biztosan allergiás vagyok?

Érdekesség, hogy a pozitív vizsgálati eredmény azt jelenti, hogy érzékennyé vált az adott allergénnel szemben, de nem jelenti automatikusan azt, hogy Ön allergiás.

Ahhoz, hogy ez kijelenthető legyen, a tüneteknek és a vizsgálati eredményeknek egybehangzónak kell lennie.

Vegyünk egy példát.

Ha az allergia tesztje pozitív lett tojásra, de nincs tünete, ha tojást eszik, akkor Ön csak érzékeny a tojásra. Viszont, ha a tesztje pozitív lett és ha tojást eszik jelentkeznek az allergiás tünetei, akkor Ön biztosan allergiás. Az allergiája súlyosságát egy kiegészítő vizsgálattal a molekuláris allergia vizsgálattal lehet pontosítani.

Mit tegyek, ha az a gyanúm, hogy allergiás vagyok?

A legfontosabb az, ha felmerül Önben az allergia gyanúja, mindenképpen keressen fel egy szakorvost, hogy megbizonyosodjon arról, hogy tüneteit valóban az allergia okozza-e. Az allergia megállapításához szakorvosi tapasztalat szükséges, ezért bízza allergológusra, aki az allergiára hasonlító más betegségek felderítésében is segítségére lesz. Az allergiavizsgálat fájdalommentes, és ami a legfontosabb, hogy sok kérdésre választ adhat.

 

Allergiavizsgálat provokációs teszttel

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.
Icons made by Freepik from www.flaticon.com