Provokációs teszt

Mi a Provokációs teszt?

A provokációs teszteket akkor szoktak végezni, ha a bőrtesztek nem hoznak egyértelmű eredményt. A provokációs tesztekkel közvetlenül a szerveket, mint az orrot, szemet, tüdőt vagy a bélrendszert provokálják az allergénnel. Az allergén az adott szervben allergiás gyulladást vált ki, így bizonyítják az allergiát.

Milyen allergénekre végezhető Provokációs teszt?

Főleg ételek, élelmiszer adalékok és gyógyszerek esetében, ritkábban légúti allergénekkel végezhető el.

Hogyan történik a Provokációs tesztelés?

A szájon át végzett provokációs vizsgálatot az étel, élelmiszer adalékok, gyógyszer allergia tesztelésére használják kórházi körülmények között, szigorú orvosi felügyelet mellett. A vizsgálat során nagyon kis léptékben növelik az allergén mennyiségét a meghatározott dózisig vagy addig, amíg az allergiára jellemző tünetek ki nem alakulnak. Elfordulhat, hogy az allergiás reakció csak késleltetve alakul ki

A légúti provokációs teszteket, ami gyűjtőneve az orrban, szemben és tüdőben végzett vizsgálatoknak, nagyon ritka esetben végzik, de érdekességképpen megemlítjük:

Az orrban végzett tesztelésnél az allergént becseppentik, vagy spray formájában bejuttatják. Az allergiát a tünetek megjelenése, mint az orrfolyás, tüsszentés fogja bizonyítani.

A szemben végzett tesztelésnél az allergént nagy hígításban és nagyon kicsi mennyiségben (1 csepp) a kötőhártyára cseppentik. Az allergiát az bizonyítja, ha a kötőhártya bepirosodik, azaz gyulladt lesz.

tüdőben végzett vizsgálatnál az allergént belélegeztetik. Légzésfunkciós méréssel mérik a légzésfunkciós értékeket. Ha azok rosszabbodnak, fennáll az allergia. A kiváltott allergiás tüneteket a kórházban azonnal csillapítják.

A vizsgálat egyénenként változik, annak menetéről orvosa részletesen tájékoztatni fogja.

Mit kell tenni, ha az allergiavizsgálat során bebizonyosodik az allergia?

Amennyiben az allergiavizsgálat során bebizonyosodik, hogy Ön allergiás, úgy a megfelelő tanácsokkal szakorvosa el fogja látni.

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.