Vérvizsgálatok

Mi a Vérvizsgálat?

A vérvizsgálat egy laboratóriumi módszer, így Ön nem fog közvetlenül érintkezni az allergénekkel. A vérvizsgálat során azt mutatják ki, hogy kering-e az Ön vérében az allergénekhez specifikusan kapcsolódó IgE antitest, mely jelenléte érzékenységet vagy allergiát jelezhet.

Orvosa vérvizsgálatot rendelhet el, ha:

  • korábban volt már súlyos allergiás reakciója
  • olyan gyógyszert szed, ami nem teszi lehetővé a bőrtesztet
  • bőre be van gyulladva
  • ha nem szeretne az allergénnel érintkezni
  • gyógyszeres kezelés, pl.: allergén immunterápia beállításához szükség van az allergiát okozó allergén elleni IgE antitest vérből történő kimutatására

Milyen allergénekre végezhető Vérvizsgálat?

Több száz allergén vizsgálatára van lehetőség, pl. pollenek, háziporatkák, állati szőrök, penészgombák, élelmiszerek és annak összetevői, rovarmérgek, gyógyszerek, stb.

Hogyan történik a Vérvizsgálat?

Amennyiben orvosa vérvizsgálatot rendelt el, akkor a vizsgálatot végző szakember vért fog venni Öntől. A vizsgálati eredményeket pár napon belül kapja meg.

Fontos, hogy a vizsgálati eredményeket szakember értékelje ki!

Az allergia megállapítása bonyolult folyamat, kezelőorvosa figyelembe fogja venni kórelőzményét, tüneteit, vizsgálati eredményeit, életmódját, egyéb társbetegségeit és gyógyszereit, amit áttekintve adja meg a pontos diagnózist.

Hogyan készüljön fel a vizsgálatra?

 

 

 

Nem kell abbahagynia a gyógyszerei szedését.

A vérvételt nem kell éhgyomorra végezni, a vizsgálat napján ehet, ihat, mert ez nem befolyásolja a vizsgálati eredményt.

Mit kell tenni, ha az allergiavizsgálat során bebizonyosodik az allergia?

Amennyiben az allergiavizsgálat és az allergológiai szakvélemény során bebizonyosodik az allergia, úgy azt szükséges kezelni, hiszen a betegség kellemetlen tünetein kívül, más társbetegségek kockázatát is megnöveli.

 

 

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.