Epicutan teszt

Mi az Epicutan teszt?

Az Epicutan teszt egy olyan bőrteszt, amelyet arra használnak, hogy kiderítsék, milyen allergén okozhat olyan problémát, mint például az ekcéma (egy olyan betegség, ahol a bőr jellegzetes helyeken száraz, irritált és kiütéses) vagy a kontakt dermatitis (egy olyan allergiás bőrreakció, ahol egy bizonyos anyag bőrrel való érintkezése hatására a bőr viszkethet, és gyulladásos kiütések láthatók rajta).

A bőrrel érintkező kémiai anyagok lehetnek allergének és lehetnek irritánsok, mint például a tisztálkodó szerekben, tisztítószerekben, kozmetikai szerekben található vegyi anyagok. De a tartósítószerek, fogászatban használt anyagok, fémek, ételadalékok, implantátumok is okozhatnak allergiát vagy irritációt. Például gyakran akkor van szükség erre a tesztelési módszerre, amikor fogászati implantátumot kell beültetni.

Milyen allergénekre végezhető Epicutan teszt?

Több mint 500 féle Epicutan teszt létezik, ezek mind olyan anyagok, amelyre allergiás vagy irritatív reakció léphet fel.
A tesztanyagok rendszerezve vannak tesztsorként, abból a szempontból, hogy hol fordulnak elő. A leggyakrabban allergiát kiváltó anyagokat a „Magyar tesztsor” tartalmazza.

Még néhány gyakran előforduló tesztsor:

  • fogászati anyagok
  • fémek
  • implantátumok
  • élelmiszer adalékok
  • illatanyagok
  • kozmetikumok
  • fodrászati vegyszerek
  • tetováláshoz használatos anyagok

Hogyan történik az Epicutan tesztelés?

Az epicutan tesztelés a bőrre felvitt allergénnel történik.
Az allergéneket egy tapasz segítségével helyezik fel a hátra.
Mivel a bőrfelszínnel érintkező tesztanyagokkal szemben a tünetek lassabban alakulnak ki, ezért a tesztelés ideje hosszabb. Habár a tapaszt 48 óra után eltávolítják a hátról, az eredmények leolvasására rendszerint többször is vissza kell mennie orvosához, akár a tapasz feltételét követő 7. napig.

Fontos, hogy a hátát a tesztelés ideje alatt ne érje víz és kerülni kell az izzadást, ezért a sportolás nem ajánlott. Nyári időszakban ezért nem is végeznek ilyen vizsgálatot.

Hogyan készüljön fel a vizsgálatra?

A vizsgálatot megelőzően legalább 4 nappal ne szedjen antihisztamint, illetve szteroid tartalmú gyógyszereket, kenőcsöket, mert ezek a gyógyszerek befolyásolják a vizsgálati eredményt. A tesztelés ideje alatt egészen az utolsó leolvasásig ne használja ezeket a készítményeket!

Ha bőre be van gyulladva, ekcémás, kiütéses akkor ne menjen vizsgálatra, mert csak tünetmentes hátbőrön végezhető el az epicutan teszt vizsgálat.

A vizsgálat napján ehet, ihat, mert ez nem befolyásolja a vizsgálati eredményt.

Mit kell tenni, ha pozitív lesz az Epicutan vizsgálat?

A vizsgálat során orvosa teljes képet kap az Ön bőrtüneteit kiváltó anyagokról. Eldönti, hogy irritációról vagy allergiáról van-e szó az Ön esetében.
Elmondja, hogy mik azok a készítmények, amiket kerülnie kell, mert előfordulnak benne az Önnek panaszt okozó anyagok. Implantátum, protézis vagy fogászati anyagok tervezett beépítése esetében megállapítja, hogy van-e olyan allergiája mely kizárhatja a beavatkozást.

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.