Koronavírus járvány és az allergén immunterápia

Az Európai Allergológiai Társaság állásfoglalása alapján

 

Tüneti kezelés és oki kezelés

Az allergia hagyományos gyógyszeres kezelése, mely antihisztaminokkal és nazális szteroidokkal történik, csupán tüneti kezelésnek tekinthető, mivel az allergia hátterében zajló gyulladásos folyamatok okát nem szünteti meg. A kezelés abbahagyásával a tünetek az allergénterhelés függvényében évről évre kiújulnak.

Az allergénspecifikus immunterápia (AIT) ezzel szemben az allergia alapmechanizmusát befolyásolja és hosszú távú, évekre szóló tünetmentességet, végleges gyógyulást is eredményezhet. Az immunterápia az allergia ma ismert egyetlen lehetséges oki kezelése, mely az immunrendszer átprogramozása révén az adott allergénnel szemben immuntoleranciát alakít ki.

Korábban főleg allergiás náthában, ma már allergiás asztmában is alkalmaznak immunterápiát.

Az Allergén immunterápia két formája

Két fő kivitelezési formája a bőr alá adott injekciós (rövidítve SCIT) és a nyelv alá adott oldat vagy tabletta (szaknyelven szublingualis, rövidítve SLIT) kezelés, melyek hatékonyság szempontjából egyenértékűek.

A kezelések során használt oldatok a páciens számára leginkább tüneteket kiváltó allergének hígított kivonatait tartalmazzák, mentesen egyéb vegyi anyagoktól, gyógyszerszármazékoktól.  Az elmúlt években számtalan vizsgálat bizonyította a SLIT és SCIT hatékonyságát az allergiás és asztmás tünetek csökkentésében, valamint allergiás asztma kialakulásának gátlásában.

 

 

 

Az allergének nyelv alatti bejuttatása (SLIT) biztonságos és mellékhatás szempontjából kedvező adagolási mód, amely beteg által otthoni körülmények között végezhető.

 A gyermekek számára különösen ajánlott kezelési forma.

Hogyan befolyásolja az allergén immunterápia az immunrendszert? Adható-e koronavírus járvány idején?

Több összehasonlító klinikai vizsgálat alapján kijelenthető, hogy bár a légúti nyálkahártya allergiás gyulladása növelheti a fogékonyságot a légúti vírusfertőzésekre, az allergiás egyének vírusfertőzései, pl. influenza lefolyása az átlagosnál nem súlyosabbak.

Az allergén immunterápia a vírusokkal szembeni immunvédekezést nem befolyásolja.

Hatása a koronavírus immunrendszeri hatásától teljesen eltérő mechanizmusú.

 

Az Európai Allergológiai Társaság és a szakma ajánlása alapján tehát:

  1. Megkezdett allergén immunterápiás kezelések nyugodtan folytathatók a koronavírus járvány alatt.
  2. Megkezdett injekciós kezelésnél törekedni kell a rendelői megjelenések minimálisra csökkentésére. Ez úgy érhető el, ha az egyes injekciók között ki kell várni a megengedhető leghosszabb időtartamot.
  3. Új kezelés indításánál az otthoni adhatóság előnyei miatt inkább a SLIT kezelés részesül előnyben.
  4. Koronavírus fertőzés igazolódása esetén a gyógyulásig az allergén immunterápia felfüggesztése javasolt.

A cikk szerzője:

Dr. Csáki Csilla

gyermekorvos, allergológus és klinikai immunológus szakorvos

www.gyerek-allergia.hu

A doktornő állandó szerzője és szakértője több egészségügyi és életmóddal foglalkozó internetes portálnak, TV-csatornának és folyóiratnak.

 

Forrás:
Klimek L, Jutel M, Akdis C et al: Handling of allergen immunotherapy in the COVID‐19 pandemic: An ARIA‐EAACI statement (Allergy 2020, accepted author manuscript)

Feltöltve: 2020.05.18.