Prick teszt

Mi a Prick teszt?

A prick teszt egy olyan bőrteszt, amelyet az allergia kimutatására végeznek el. Segítségével az allergiás tüneteket okozó allergént lehet meghatározni. A prick teszt a legegyszerűbb allergiavizsgálat.

Milyen allergénekre végezhető Prick teszt?

  • Szezonális allergének (pl. pollenek)
  • Egész éven át tüneteket okozó allergének (pl. háziporatkák, penészgombák, állati szőrök)
  • Étel allergének
  • Rovarmérgek

Hogyan történik a Prick tesztelés?

A prick teszt vizsgálatot az alkar belső oldalán végzik. A vizsgálatot végző szakember először alkohollal megtisztítja a bőrt, majd apró jelöléseket rajzol az alkarra, ami mellé különféle allergén kivonatokat cseppent fel. Ezt követően egy nagyon pici lándzsa heggyel finoman megkarcolja a bőrt a felcseppentések helyén, hogy az allergének a bőrön keresztül reakcióba lépjenek a szervezetével.

Az allergének mellett a bőrre felcseppentenek egy pozitív kontrollt és egy negatív kontrollt is. A negatív kontroll egy sóoldat, amire a szervezet nem reagál. A pozitív kontroll pedig egy hisztamin tartalmú oldat, amire a szervezetnek reagálnia kell. Ennek ismeretében lehet kiértékelni az allergénekre adott reakciót. Körülbelül 15-20 percet kell várni a felcseppentéseket követően a tünetek kialakulására, majd az egészségügyi szakember kiértékeli a vizsgálatot.

Ha reakciója van, akkor a felcseppentett allergén helyén a bőre viszkethet, bepirosodhat és egy kicsi szúnyogcsípésre emlékeztető dudor keletkezhet.

Az eredményeket feljegyzik, majd a bőrfelületet megtisztítják és viszketés csillapító kenőccsel bekenik. Egyes esetekben egy adag antihisztamint is kaphat. De ne aggódjon, a bőrtünetek általában pár órán belül nyomtalanul elmúlnak.

A prick tesztek nem alkalmasak szűrővizsgálatra, különösen nem javasoltak óvodai, iskolai vagy egészségnapi kampány szűrésekre. Csak allergológiában jártas szakorvos rendelheti el a vizsgálatot és értékelheti a beteg teljes kórtörténetének, tüneteinek és egyéb leleteinek ismeretében.

Hogyan készüljön fel a vizsgálatra?

A vizsgálatot megelőzően legalább 4 nappal ne szedjen antihisztamint, illetve szteroid tartalmú gyógyszereket, krémeket, mert ezek a gyógyszerek befolyásolják a vizsgálati eredményt.

Ha bőre be van gyulladva, ekcémás, kiütéses akkor ne menjen vizsgálatra, mert csak egészséges bőrön végezhető el a prick teszt vizsgálat.

A vizsgálat napján ehet, ihat, mert ez nem befolyásolja a vizsgálati eredményt.

3 éves kor alatt a szakorvos dönti el, hogy elvégezhető-e prick teszt vagy más módon igazolja az allergia fennállást.

Mit kell tenni, ha pozitív lesz a Prick teszt vizsgálat?

A pozitív reakció érzékenységet, szenzibilizációt jelez. Nem minden pozitív reakció jelent allergiát. Bízza szakorvosára az allergia megállapítását.

Amennyiben az allergiavizsgálat során bebizonyosodik, hogy Ön allergiás, úgy a megfelelő kezelést a szakorvosa fogja javasolni. Ez lehet allergén kerülés, diéta, a tüneteket csillapító gyógyszeres kezelés és oki allergén immunterápia.

A kezelés fontos, hiszen az allergia az életminőséget nagymértékben befolyásolja és sajnos a betegség kellemetlen tünetein kívül, más társbetegségek kockázatát is megnöveli.

Tudta, hogy ma már létezik egy olyan kezelés, amely az allergia okát szünteti megEz az allergén immunterápia, amiről itt olvashat bővebben.

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.