Prick teszt

Mi a Prick teszt?

A prick teszt egy olyan bőrteszt, amelyet az allergia kimutatására végeznek el. Segítségével az allergiás tüneteket okozó allergént lehet meghatározni. A prick teszt a legegyszerűbb allergiavizsgálat.

  • Szezonális allergének (pl. pollenek)
  • Egész éven át tüneteket okozó allergének (pl. háziporatkák, penészgombák, állati szőrök)
  • Étel allergének
  • Rovarmérgek

 

Hogyan történik a Prick tesztelés?

A prick teszt vizsgálatot az alkar belső oldalán végzik. A vizsgálatot végző szakember először alkohollal megtisztítja a bőrt, majd apró jelöléseket rajzol az alkarra, ami mellé különféle allergén kivonatokat cseppent fel. Ezt követően egy nagyon pici lándzsa heggyel finoman megkarcolja a bőrt a felcseppentések helyén, hogy az allergének a bőrön keresztül reakcióba lépjenek a szervezetével.

Az allergének mellett a bőrre felcseppentenek egy pozitív kontrollt és egy negatív kontrollt is. A negatív kontroll egy sóoldat, amire a szervezet nem reagál. A pozitív kontroll pedig egy hisztamin tartalmú oldat, amire a szervezetnek reagálnia kell. Ennek ismeretében lehet kiértékelni az allergénekre adott reakciót. Körülbelül 15-20 percet kell várni a felcseppentéseket követően a tünetek kialakulására, majd az egészségügyi szakember kiértékeli a vizsgálatot.

Ha reakciója van, akkor a felcseppentett allergén helyén a bőre viszkethet, bepirosodhat és egy kicsi szúnyogcsípésre emlékeztető dudor keletkezhet.

Az eredményeket feljegyzik, majd a bőrfelületet megtisztítják és viszketés csillapító kenőccsel bekenik. Egyes esetekben egy adag antihisztamint is kaphat. De ne aggódjon, a bőrtünetek általában pár órán belül nyomtalanul elmúlnak.

A prick tesztek nem alkalmasak szűrővizsgálatra, különösen nem javasoltak óvodai, iskolai vagy egészségnapi kampány szűrésekre. Csak allergológiában jártas szakorvos rendelheti el a vizsgálatot és értékelheti a beteg teljes kórtörténetének, tüneteinek és egyéb leleteinek ismeretében.

Hogyan készüljön fel a vizsgálatra?

A vizsgálatot megelőzően legalább 4 nappal ne szedjen antihisztamint, illetve szteroid tartalmú gyógyszereket, krémeket, mert ezek a gyógyszerek befolyásolják a vizsgálati eredményt.

Ha bőre be van gyulladva, ekcémás, kiütéses akkor ne menjen vizsgálatra, mert csak egészséges bőrön végezhető el a prick teszt vizsgálat.

A vizsgálat napján ehet, ihat, mert ez nem befolyásolja a vizsgálati eredményt.

3 éves kor alatt a szakorvos dönti el, hogy elvégezhető-e prick teszt vagy más módon igazolja az allergia fennállást.

Mit kell tenni, ha pozitív lesz a Prick teszt vizsgálat?

A pozitív reakció érzékenységet, szenzibilizációt jelez. Nem minden pozitív reakció jelent allergiát. Bízza szakorvosára az allergia megállapítását.

Amennyiben az allergiavizsgálat során bebizonyosodik, hogy Ön allergiás, úgy a megfelelő kezelést a szakorvosa fogja javasolni. Ez lehet allergén kerülés, diéta, a tüneteket csillapító gyógyszeres kezelés és oki allergén immunterápia.

A kezelés fontos, hiszen az allergia az életminőséget nagymértékben befolyásolja és sajnos a betegség kellemetlen tünetein kívül, más társbetegségek kockázatát is megnöveli.

Ezt a fejezetet egészségügyi szakember írta és allergológus szakorvos lektorálta.